Bahan-bahan
- 500g ayam - dipotong kecil
- *3-4 biji bawang merah
- *2 ulas bawang putih
- *2 sudu makan ketumbar
- *1 sudu makan jintan putih
- *1-2cm kunyit hidup
- *1cm halia
- *5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas
- 2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali
- sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
- garam
- air
- tumbuk@blend bahan yg bertanda *.
- panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
- masukkan ayam. tambahkan air sedikit. tutup piyuk@koli. masak hingga ayam masak.
- masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. jika suka leh letak serbuk perisa.
- bila dh agak kering tutup api. hidangkan ngan nasi putih panas.
2 comments:
resipi nih mcm biskut eh? kejap tgk kat umh org nih, pas tuh umh org nih, pas tuh umh org len plak kan...hahaha..bagus, bagus...satu cara nk bg idea kat org utk msk.
Kak Ayu! hihi.. tau xpe. kalo x pening gak hari2 pikir nak masak apa. rumah lain2 xpe masak lauk sama. hahaha..
Post a Comment