Yakiniku ni atau daging bakar/grill atas api. Ni orang2 Jepun dan korea suka la makan daging2 macam ni, diorang akan bakar atas grill api. Kitaorang xde la alatan tu, yang ni bakar atas grill hot plate tu je la. Tetap rasa daging bakar jugak. 20 minit sebelum berbuka baru bakar daging ni atas meja, sedap makan panas2. Lauk sampingan disamping yakiniku ni sambal terung ikan bilis, wakame sup dan daging beriani. Lauk orang melayu mesti nak ada pedas. Guna daging fresh yang sedap tak payah letak bahan lain. Bakar kosong macam tu je, tapi kami ni letak jugaklah sedikit perasa.
Bahan-bahan,
1/2 kg daging slice
1/2 sudu garam
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu serbuk lada sulah
Cara-cara,
- Bakar daging atas grilled hot plate.
- Balik2kan daging hingga masak
- Sedap dicicah dengan sambal kicap atau air asam
4 comments:
wah..nmpak sedap,kt jepun mmg dorg suke mkn grill cmtu ek? sbb tgk drama jepun tgk dorg mkn cmtu.Akk, jemputla lawat blog sy, i'm the beginner in blogging n cooking ;)
salam, wah sedap nampaknya yakiniku... makanan dari Jepun yer... kalau kena daging liat cam ner?
terima kasih sudih singgah blog aye.
salam singgah... huhuhu... hari tu buat yaki niku ngan geng onna2 jer time otoko sume gi men baddo... besh.. besh... jom singgah rumah Emi... masak dah lama, blogger jer baru terjebak... hahaha....
Miera, ok akk link ye. :)
Yang baik, guna daging slice tak liat. hehe..
Aile, bestkan buat ramai2. hehe.. baru feel nak makan tu. ;)
Post a Comment