Friday, August 13, 2010

Pengat Pisang

Juadah menu sampingan hari ketiga berpuasa. Mula2 nak buat cekodok pisang tapi semalam dah buat cucur bilis pulak, jadi menu bertukar menjadi pengat. Pisang ni hampir expired tu yg kene habiskan. Pengat paling senang la kan, cuma tambah sagu untuk kasik pekat sikit. Kebetulan ada jugak roti yang hampir expired gak boleh la buat cicah. haii... time bulan puasa ni banyak pulak makanan yang hampir nak expired. hehe... tu tak kira sayur2an lagi.

Bahan-bahan,

4 biji pisang (dipotong 2)
2 sudu biji sagu
4 ketul gula tebu
2 sudu gula perang
1 helai daun pandan
1/2 sudu garam
500ml fresh milk @ santan (saya biasa guna fresh milk)

Cara-cara,
  • Masakkan sedikit air bersama gula tebu dan gula perang hingga gula hancur
  • Bersihkan sagu dan masukkan dalam air gula tadi tunggu hingga sedikit kembang
  • Masukkan daun pandan dan fresh milk tunggu hingga mendidih
  • Masukkan pisang, tunggu kuah pekat sedikit dan tutup api.

2 comments:

yan said...

aku bulan pose mmg beringat sikit beli barang yang mudah expired ni.. mmg tak bermakan jawabnya... lepas buka dah lewat.. solat2 terus tidur.. mana sempat nak mengudap2 dahh...

Asmara said...

yan, tu la barang yg beli sebelum pose haritu. skrg ni beli sikit2 je makanan. tp malas jugak nak ulang alik pasar tu. huhu..