Thursday, August 12, 2010

Mee Soto

Menu utama juadah berbuka puasa kedua adalah mee soto. Tak nampak mee kat dalam tu. Act. mee beli dah beberapa hari, dah nak expired tu yang kene masak jugak. Ingat nak goreng tapi macam tak best pulak berbuka dengan mee goreng pada hari kedua berpuasa. hehe.. Tengok ada bahan nak buat sup/soto jadi teruskan operasi. Masak ni tak perlu cari resepi, sebab buat macam sup ayam je. hehe.. tapi nak tulis gak resepi mee soto saya. Senangnya ayam tak payah nak siat2 terus je guna yang boneless tu potong kecik2.

Bahan-bahan sup,
1 kg ayam (boneless)
2 bji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
1 keping bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 bungkus sup bunjut
2 sudu serbuk soto (soto muar)
Air 1 liter
Minyak dan garam secukupnya

Cara-cara.
  • Kisar bawang besar, putih dan halia.
  • Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
  • Masukkan bahan kisar, sup bunjut dan serbuk soto tumis hingga sedikit garing
  • Masukkan ayam yang telah dipotong dadu kacau sebentar
  • Masukkan air dan garam. Didihkan hingga ayam masak

Bahan-bahan Bergedil kentang,
4 biji kentang (direbus dan dilecek)
1 sudu tepung ubi
1/2 biji bawang besar
1/2 sudu serbuk lada sulah
1/2 sudu serbuk lada hitam
1 batang daun sup/bawang
Sedikit garam
1 biji telor

Cara-cara,
  • Kentang direbus dan dilecek
  • Campurkan semua bahan kecuali telor
  • Bulat2kan seperti bergedil
  • Salutkan dengan telor dan goreng dalam minyak yang penuh

Sambal kicap,
5 biji lada burung
1 biji bawang putih
2 sudu gula
Kicap secukupnya
  • Tumbuk lada dan bawang putih
  • Campurkan gula dan kicap. Gaul sebati.
Bahan sampingan,
  • Suhun digoreng
  • Taugeh (dicelur)
  • Kacang tanah (guna kacang express je)
  • Daun bawang (letak bwg goreng lg sedap tp xde stok)

No comments: