Monday, August 23, 2010

Ikan Kukus

Iftar semalam dengan ikan kukus, seminggu tu ada la dua atau tiga kali makan seafood. Ini permintaan suami tersayang nak makan ikan kukus. Sanggup la keluar cari ikan. hihi..Kat sini payah sikit nak dapat ikan segar dan besar. Balik2 kalau pegi supa tu jumpa ikan yang sama je. Kalau jumpa pun tak boleh beli dengan kuantiti yang banyak, tak fresh la nak makan nanti. Minggu lepas tengok tv nelayan pun susah dapat ikan, katanya sebab cuaca. Ikan pun naik harga la minggu ni. isk2.. Nasib kami la duk kat tempat yang dikelilingi gunung ganang, selalu dapat ikan beku je. hihi..
Ikan kukus ni resepi sendiri, act. tengok mak buat memang senang, semua potong2 pastu letak atas ikan kemudian kukus. Guna ikan apa2 pun boleh, kalau dapat siakap ke lagi sedap. huhu.. mana la nak dapat kat sini.

Bahan-bahan,
1 ekor ikan
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
3 helai daun limau purut
2 helai bunga kantan
2 batang daun sup
1/2 biji lemon diperah
garam dan perasa

Cara-cara,
1. Potong memanjang semua bahan kecuali ikan
2. Tabur atas ikan serta garam
3. Kukus ikan dalam pengukus.

2 comments:

emi said...

best..best... makan ikan kukus... Emi pun kekadang kalu kukus ikan buat versi lebih kurang mcm ni jugak.. versi potong2, campak n kukus... huhuhu... tapi emi cuma guna bawang besar, bwg putih, halia serai n cili padi.... bila ikan dah masak, last sekali siram ngan perahan air limau... makan lak panas2... hhuhuuhu... berasap!!!

Asmara said...

Kak Emi, kan sng je bahan dia. kadang tu letak jugak cili api, tp hb x mkn pedas, terpaksa potong sendiri utk sendiri mkn. tp selalunya x letak pun. hehe..