Bahan-bahan:
200 gm daging - dipotong kiub
80 gm kacang dal
3 sudu makan rempah kari daging
6 sudu besar campuran bawang merah, bawang putih + halia yg telah diblend
bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
1 kiub stock ayam
santan
garam dan serbuk perasa secukup rasa
ubi kentang - dipotong kiub
carot - dihiris
cili hijau - dipotong dua jgn putus
terung
buah tomato - dipotong 4
daun kari
cara:
- panaskan periuk tumiskan bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga naik bau
- kemudian masukkan bahan2 blend dan kacau sebati
- masukkan rempah kari dan daun kari and kacau hingga garing
- masukkan kacang dal, daging dan sedikit air
- tutup periuk dan kacau sekali sekala untuk pastikan kacang dal tak melekat
- bila daging dah emput, masukkan stok ayam, santan, garam dan serbuk perasa
- masukkan ubi kentang dulu dan last sekali masukkan semua jenis sayur
- masak sehingga ubi kentang betul2 empuk
2 comments:
betul la as... dalca ni masaknya sama jer cam masak kari... cuma ada tmbh kacang dhal n sayur mayur tu jer... tp kan... emi kalu buat dalca, tk penah letak kacang dhal tu tu pun... huhuhu...
Emi, la ye ke.. hehe.. tp tak jadi la dalca kalo x letak kacang dhal tu. tak kisah la kite yg makan kan emi. hehe..
Post a Comment