Bahan-bahan (18 cm)
*Karamel Epal*
1 biji epal
30g gula halus
sedikit serbuk kayu manis (optional)
*Kek*
50g gula halus
secubit garam
2 biji telor
150g tepung
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
90g mentega dicairkan
Cara-cara
- Kupas kulit epal. Buang biji dan potong dalam 3-5 cm atau ikut suka.
- *** Buat Karamel: Letak gula atas api. Bakar sehingga jadi karemal. Kemudian masukkan epal. Biar sehingga epal lembut atau air kering. Padamkan api.
- Masukkan gula, garam ke dalam mentega yang telah dicairkan. Kacau sehingga gula hancur.
- Masukkan telur satu persatu. Pukul sehingga berbuih.
- Masukkan tepung yang telah diayak dengan BP . Kacau sebati
- Campur susu. Kacau biar sampai lembut/sebati
- Masukkan karamel epal tadi. Kacau sebati
- Tuangkan ke dalam loyang. Bakar pada suhu 170 degree selama 40-45 minit
- Bila dah siap boleh wrap dgn plastik wrap. Dah sejuk boleh simpan dalam peti ais.

No comments:
Post a Comment