Wednesday, November 4, 2009

Menu ala KFC

Lama x makan kentang putar, tengok org mkn kfc nak jugak, sini mana la nak carik, buat sendiri jugaklah. Roti bun je takde ganti dengan nasi ayam.
Menjadi jugak ayam gorengnya, Resepi ayam tengok kat kak hana. Kentang putar semua org tau buat tp gravynye yg macam2 resepi. Ikut resepi sendiri lagi senang sebab penah buat dolu2 dan senang.

Makan panas2 baru best, cuaca skrg sgt sejuk, kalo makan pakai tangan tu jari2 beku rasanya, mmg kurang melazatkan. huhu.. nak tak nak kene makan berdekatan heater.

Resepi ayam goreng crispy
Bahan-bahan
  • 6 ketul peha ayam@ apa2 bhgn
  • *garam
  • *1 sudu mkn serbuk kari ayam@daging
  • 1/2 cawan tepung goreng ayam adabi
  • 1/2 cwn tepung gandum
  • 1-2 sudu kecil serbuk kari ayam@daging
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili @ serbuk paprika jika tak mo pds
  • 1 biji telur
  • minyak yg byk utk deep fry
Cara-cara
  • Perap ayam dengan bhn yg bertanda *.
  • Mangkuk lain, gaulkan tpg goreng ayam, tpg gandum, serbuk kari, serbuk cili@paprika. ketepikan.
  • Mangkuk lain lg, kocok2kan telur.
  • Panaskan minyak. Celup ayam ke dalam tepung, rata2kan.
  • Kemudian celup pula ke dlm telur dan ulang smula ke dalam tepung. Bedak2kan ayam tuh hingga penuh.
  • Goreng hingga keemasan. Pastikan minyak panas utk dptkan ayam yg crispy! tp masa goreng jgn guna api besar, nnti luar dah garing tp isi dlm tak masak!
Kentang Putar
Bahan-bahan
- 5 biji kentang
- 2 sudu fresh milk
- 1 sk black paper
- 1 sk marjerin
- 1 sk garam

Cara-cara
- Rebus kentang hingga empuk.
- Keluarkan air, lecek2kan kentang bersama fresh milk, marjerin, garam dan black paper. (Guna hand mixer untuk kentang lebih lembut dan halus)

Gravy
Bahan-bahan
- 1 ketul kiub ayam
- 2 sk tepung jagung
- 2 sk marjerin
- 1 sb fresh milk
- 2/3 titik kicap pekat (untuk kaler)
- Air secukupnya (anggaran 1 cawan)

Cara-cara
- Masukkan air, kiub ayam dan margerin. Didihkan atas api (guna api pelahan)
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, masukkan ke dalam periuk bersama fresh milk dan kicap.
- Kacau hingga pekat.

3 comments:

yus said...

Wah..wah, betul2 nampak macam KFC As..cayalah. Terliur akak tau!!

blogresipi said...

ini super duper dinner plate nih... nk orderrrr!!!heheh

Asmara said...

Kak Yus, hehe.. tp dlm hati tetap nak makan kfc original.

Ijan, jauh sgt nak delivery, nnti berdouble2 chargenye. hehe..