Thursday, October 15, 2009

Asam Pedas Ikan Keli

Dah lama sangat tak makan asam pedas ikan ni. Kalo rumah mak selalu guna ikan sembilang, tp kat sini yang ada ikan keli je. hehe.. belasah je, yg beku pun bekulah. Asal dapat rasa dan hilangkan kempunan. Faveret sangat la asam pedas ni kat rumah mak, tiap minggu mesti masak. Tapi yang tak best hubby tak gemar ikan nih. Jangan masak bahagian kepala untuk dia sudah. Jadi kepala ikan mmg potong habis la, tinggal bahagian isi je. Asam pedas mmg my feveret. nyum nyum...

Resepi Mak kite.

Bahan-bahan
- Ikan keli/sembilang 2 ekor
- Lada kering 9 tangkai
- Bawang besar 1 biji
- Bawang putih 3 biji
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci kunyit
- 1/2 inci belacan
- 1 sk halba
- Air asam jawa
- 3 helai daun limau purut
- Tomato/terung/bendi ikut suka

Cara-cara
- Kisar semua bahan kecuali halba, daun dan air asam jawa
- Tumis halba dan masukkan bahan kisar, tumis sampai naik minyak
- Masukkan air asam jawa, air satu cawan, garam sesudu dan daun limau purut
- Dah mendidih masukkan ikan, perlahankan api hingga ikan masak
- Masukkan tomato/bendi/terung.
- Siap dihidang dan makan dengan nasi panas.

5 comments:

~ yus ~ said...

Kalau din ikan keli feveret dia. Sanggup beli yg dah siap masak sbb kak yus tak pandai nak masak ikan keli nih..huhu. Tak pandai siang sebenarnya, dulu2 pun masa di UK beli yg frozen, potong habis kepala dia baru masak. Tu pun sbb Din nak sangat makan ikan keli..hehe

Ibu Baru said...

Asam pedas boh daun limau mmg best dari letak daun kesum. Hilang bau hanyir ikan gak. Aroma halba pun tak leh tahan. Kat sini wanni biasa wat dgn sardin. Kalo wat jemput2 kosong cecah kuah asam mmg best :p~

Asmara said...

Kak yus: ni terbalik plak, kery x minat sangat, dia geli tang kepala tu la pastu badan licin, hehe... kat sini dah siap siang semua sekali ngan kulit2 dibuangnya. kalo dpt yg fresh lg sodap. mak selalu beli yg fresh kat pasar tani tu la kak, penjual potongkan siap2.

Wanni: sedap gak ye buat ngan sardin, dulu selalu buat pakai mackerel, lebih kurang mcm kembung gak kot. hehe.

blogresipi said...

Sana ade keli ek bestnye. Kite mengidam masa pregnant hari tu tak dapat makan2 jugak smpai la hari ni.heheh

PROJEK KELI KANVAS said...

Salam 1 Malaysia :)...nk tahu info sempoi dan best pasal ikan keli...mai singgah sini
http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/