Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- 6 ekor ikan kembung-rebus ngan 2 asam keping, ambik isi n kisar, simpan air rebusan ..
- 6 biji bawang merah-kisar
- 2cm halia-kisar
- 2 batang serai-kisar
- 1 sudu teh lada hitam-kisar
- 2 asam keping
- garam n gula
- santan pekat
- bahan sampingan:-
- kacang panjang-hiris
- bawang besar-hiris
- taugeh-celur sket
- timun-hiris
- sambal belacan (cili kering ditumbuk bersama belacan sket)
- 1 paket laksa-rebus n tos
- panaskan santan n sedikit air rebusan ikan tadi. masukkan semua bahan kisar n asam keping. masak hingga mendidih.
- masukkan garam n gula secukup rasa.
- letak laksa didalam mangkuk, masukkan ulam2an n tuang kuah diatasnya.
3 comments:
haah as mcam laksam, tapi laksam campur santan pekat untuk kasi lemak2 ..... aku suka laksa/laksam.. yum..yum....
Yan, kalo dah sebut2 tu mmg ko kene buat la. haha...
aku selalu buat... siap laksam2nya lai kekdang aku buatkan....
Post a Comment