Wednesday, June 3, 2009

Puding gula hangus

Puding yang paling senang nak buat, tp pada aku susah jugaklah. hehe.. sebab nak buat gula hangus tu mcm tak berapa nak pandai lagi, 2 kali tambah air tu heran apasal la hangus2 lagi, tengok dia jadik semakin keras dan putih. last2 tambah air tambah gula sikit guna api pelahan akhirnya menjadi hangus jugak. Ini first time buat kat sini.
Dah separuh gak makan, nak test konon2, test punya test terus abis suku. hihi.. tak sempat tunggu sejuk. Resepi mak ajar dulu2, tapi tukar guna fresh milk, patutnya guna satu tin susu pekat manis (size yg kecik). Sebab guna fresh milk kene tambah gula sikit la.

Bahan-bahan
5 biji telor
setengah cawan gula
1 cawan fresh milk/satu tin susu pekat manis (gula kurangkan 4 sudu je)
1 sudu tepung kastard
1 sudu esen vanilla

Cara-cara
- Hanguskan 5 sudu gula, letak air sikit. sejukkan dalam loyang.
- Blendkan telor, susu, gula, tepung dan esen vanilla.
- Tuangkan yg diblend tadi dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
- Kukus selama 40 minit.
- Nak sedap makan sejuk2 letak ais batu atau simpan dalam aisbox jap.

6 comments:

~ yus ~ said...

masak sajerk si As nih. Bagus!! Tambah semangatlah kery lepas nih..hehe

Asmara said...

terpaksa kak. kalo tak kebulur la nanti. heheh.. sambil2 mengasah skill nih. ;p

Idayu said...

puding nih pon fav my hubby. sejak duk sni syik buat jer, sonang plak tuh.tp akk pkai susu pekat jer..ms first time buat tuh, gula atas mmg hangus,ala2 pahit gitu hehehe tp cik abg abiskn jgk kekeke

Asmara said...

senang dan sedap kan kak ayu. hehe.. asal air tangan isteri mesti kene habiskan. kan! hihi..

Intanaziela said...

as...ni fav intan ni..tapi tak pandai buat..haruslah cuba lepas ni...resipi dah ditepekkan....:P

freefun0616 said...

酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店小姐兼職,
便服酒店經紀,
酒店打工經紀,
制服酒店工作,
專業酒店經紀,
合法酒店經紀,
酒店暑假打工,
酒店寒假打工,
酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店小姐兼職,
便服酒店工作,
酒店打工經紀,
制服酒店經紀,
專業酒店經紀,
合法酒店經紀,
酒店暑假打工,
酒店寒假打工,
酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店小姐兼職,
便服酒店工作,
酒店打工經紀,
制服酒店經紀,
酒店經紀,

,酒店,