Kek batik coklat antara kek yang paling senang nak buat. Mesti ramai yang pernah makan dan buat kek ni. Masa kecik2 dulu selalu buat sendiri je kat rumah. Kalau dulu mak ajar buat letak milo, susu pekat ngan biskut merie je. Sekarang dah advance sikit letak telor dan masak atas api. Rasa dah lama sangat tak buat kek batik ni. Selalu kalau time raya org Sarawak mesti ada buat kek batik nih. Sedapnya kek batik usu.. ikut resepi usu la ada letak telor dan nestum, tapi saya tak letak nestum. (Usu tu mak sedara kat Sarawak). Memang menjadi kegemaran seisi keluarga. :D
Bahan2,
1 paket biskut merie (250g)
1/2 cawan milo
2 sudu serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
2 susu marjerin
1 biji telor
1/2 cawan fresh milk/susu cair
1/2 cawan nestum (jika nak tambah)
Cara-cara
- - Pecah2kan biskut merie tu
- - Cairkan marjerin atas api
- - Masukkan semua bahan2 lain gaul sebati hingga pekat
- - Masukkan biskut merie
- - Tutup api letak adunan dalam loyang tekankan hingga mampat
- - Masuk esbok semalam atau hingga kek tu keras barulah dipotong.
2 comments:
as..macam tau2 je intan dok teringat kek batik nih..hihihi :P nanti nak buat ler...
hehe.. ni la kek yg senang intan, xyah nak bakar ke kukus ke, terus je siap. hehe... dan sedap.
Post a Comment