Friday, May 8, 2009

Home made Pop Corn

Fuh! seminggu tak hupdate. Ada sesape yg tunggu2 tak? hehe.. Sempena Golden Week kitaorg pegi cuti2 Jepang. Golden week ni satu2nya cuti terpanjang untuk warga Jepun tiap2 taun. Sebelum citer panjang2 meh nak share buat pop corn. Buat bento budak2 dua org sebelum jalan jauh.
Sonang giler buatnyer. Amik dalam suku cawan jagung mentah (bukan jagung ayam tau!) jagung yg kering tu, 2 sudu minyak masak dan 3/4 sudu gula. Panaskan kuali korang, make sure kuali besar dan ada penutup (periuk pun boleh la), letak minyak masak pastu masukkan jagung, tutup kuali tu. Kejap lagi korang mesti syiok tengok jagung tu meletup2 dalam kuali, tunggu sampai takde bunyi letup2 lagi. Pastu pakai api yg paling kecik tabur2 la gula pasir tu atas jagung, gaulkan. Bebaik jgn sampai hangus. Siap di makan!! memang pueh hati la buat sendirik.

Note: Jgn bebanyak letak jagung tu nanti kuali tak muat sebab jagung tu kembang.