Saturday, May 9, 2009

Hari kelima: Kyoto Part 1

Perjalanan seterusnya ke Kyoto. Negeri bersejarah kat Jepun. Kyoto antara bandar terawal tamadunnya. Istana dan kuil masih dijaga hampir 500 tahun.
Bertolak jam 7 pagi dari Gifu, kitaorg ikut jalan biasa sebab nak menikmati pemandangan.
Ni behenti sekejap kat tepi tasik paling besar kat Jepun. Macam laut tasiknya. Makan bento nasik lemak yang disediakan oleh Myra. Terima kasih banyak2 atas layanan first class korang. Harap2 berjumpa lagi. InsyaAllah.
Sampai Kyoto terus pegi ke Kinkakuji Temple (Golden Pavillion). Orang memang ramai giler time tu. Nak amik gambar pun berhimpit2. Maklum la setaun sekali je Jepun dpt cuti panjang.
Tiket masuk yang menarik! Macam kertas tampal kat hantu cina. hahaha.. harga tiket 400yen sorang.
Temple ni dibuat kat atas pulau. Tak boleh masuk sebab di cat dengan emas betul. Cantik bila dibayangi air.
Temple yg ni atas darat.
Jarak dekat.
Dekat lagi. Memang pure emas tu.
Budak dua orang ni kepenatan mendaki.
Gambar dari atas bukit nampak temple tu.
Dah pintu keluar makcik Jepun tu bagi kuih. Haziq amik je tapi tak makan la.
Pintu keluar. Jauh gak berjalan, naik tangga turun tangga.
Nak pegi temple lagi satu yg glamour Kiyomizu-Dera, tp sebab jalan jammed cancel terus kebetulan hujan renyai2 plak tu, terus amik keputusan check in hotel.
Booking dari internet siap2. Harga oklah 4* hotel. Kyoto Century Hotel.
Kyoto Tower, gambar gelap sebab hujan.
Pemandangan dari Sky Garden bandar Kyoto.
Kyoto Stesyen antara stesyen keretapi terbesar di Jepun.

6 comments:

jorazak said...

as
hasil as masak segala resipi yang sedap-sedap, cik abe kita dalam gambar atas sekali tu dah menunjukkan keberisian dia...hi, hi.

Intanaziela said...

as...nak mintak email..ada benda yg nak ditanya nih..hihihi

Asmara said...

En Joe, sama naik la nih. hehe..

Intan, As dah email kat yahoo Intan. :)

Anonymous said...

酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店小姐兼職,
便服酒店經紀,
酒店打工經紀,
制服酒店工作,
專業酒店經紀,
合法酒店經紀,
酒店暑假打工,
酒店寒假打工,
酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店小姐兼職,
便服酒店工作,
酒店打工經紀,
制服酒店經紀,
專業酒店經紀,
合法酒店經紀,
酒店暑假打工,
酒店寒假打工,
酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店小姐兼職,
便服酒店工作,
酒店打工經紀,
制服酒店經紀,
酒店經紀,

,酒店,

::sYieQo:: said...

kak...akak amik kelas bhsa jepun ke kak sblm dtg sana??

Waniwisy said...

salam akak. saya nak mitak emel akak boleh? nak tanya pasal kyoto ni? sbb sy akn pergi sana bulan jun nanti.tq ye.ni emel saya.

write2wani@gmail.com