Saturday, May 9, 2009

Hari kelima: Kyoto Part 1

Perjalanan seterusnya ke Kyoto. Negeri bersejarah kat Jepun. Kyoto antara bandar terawal tamadunnya. Istana dan kuil masih dijaga hampir 500 tahun.
Bertolak jam 7 pagi dari Gifu, kitaorg ikut jalan biasa sebab nak menikmati pemandangan.
Ni behenti sekejap kat tepi tasik paling besar kat Jepun. Macam laut tasiknya. Makan bento nasik lemak yang disediakan oleh Myra. Terima kasih banyak2 atas layanan first class korang. Harap2 berjumpa lagi. InsyaAllah.
Sampai Kyoto terus pegi ke Kinkakuji Temple (Golden Pavillion). Orang memang ramai giler time tu. Nak amik gambar pun berhimpit2. Maklum la setaun sekali je Jepun dpt cuti panjang.
Tiket masuk yang menarik! Macam kertas tampal kat hantu cina. hahaha.. harga tiket 400yen sorang.
Temple ni dibuat kat atas pulau. Tak boleh masuk sebab di cat dengan emas betul. Cantik bila dibayangi air.
Temple yg ni atas darat.
Jarak dekat.
Dekat lagi. Memang pure emas tu.
Budak dua orang ni kepenatan mendaki.
Gambar dari atas bukit nampak temple tu.
Dah pintu keluar makcik Jepun tu bagi kuih. Haziq amik je tapi tak makan la.
Pintu keluar. Jauh gak berjalan, naik tangga turun tangga.
Nak pegi temple lagi satu yg glamour Kiyomizu-Dera, tp sebab jalan jammed cancel terus kebetulan hujan renyai2 plak tu, terus amik keputusan check in hotel.
Booking dari internet siap2. Harga oklah 4* hotel. Kyoto Century Hotel.
Kyoto Tower, gambar gelap sebab hujan.
Pemandangan dari Sky Garden bandar Kyoto.
Kyoto Stesyen antara stesyen keretapi terbesar di Jepun.