Monday, July 2, 2012

Stok makanan dari Malaysia

Alhamdulillah.. 2 hari tak payah masak macam ni. hehe.. Dapat jugak merasa roti2 dan ayam dari Malaysia walaupun dah kemek2. Tapi rasa tetap sama. yang belah kiri tu kene la panaskan semula ye tak. Baru je lepas makan big mac tu. Natsukashii! Makan setaun sekali takpe la kan. hehe.. Roti memang stok seminggu. Butterscotch beli sampai 4 paket, tarikh tamat 6 Julai. Tapi takpe ada 5 orang dewasa dah kat rumah ni. :D
Selain stok barang2 kering, ada jugak durian yang dah jadi tempoyak. hikhik.. Ada juga daun2 pisang, lada cili, lengkuas, serai dan petai! Stok kerepek untuk raya la konon2. ;) Dodol, serunding dan lempuk durian. Alhamdulillah... welcome to Japan my adik2 ipar. Seminggu ni busy lagi kot. :D

40 comments:

Fazlinil Irma said...

yes.. aktiviti plg best bila tetamu dtg. tgu apa brg dr msia. =)

Irfa said...

wah..seronoknya awak.
jauh datangnya tu yer..

Asyifa Mustaffa said...

alahai....siap semua tu...mesti dah rindu dgn makanan kat M'sia la nie ye....:)

Kamalia said...

uwaaaaaaaaaaa..
nak butterscotch jugak.yg lain tak berapa kisah sgt tp bila bab roti mmg xmenahan kot.ada hups seng jugak,sodap tu cicah air teh o;p
yg tempoyak tu kan, masuk dlm bekas camtu je boleh jugak ek?ke kena balut tebal2..*ingat nak suh kamil bawak balik tempoyak jugak nnt ni..hehe*
p/s:..saya ada pm akk..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

heaven giler
lapaqnyer tgk kfc ngan big mac tue
hari tu darl gi spore bawa blk burger king jer...x sedap sgt nanak kfc ngan mcd gak ngeee

yatie chomeyl said...

mcmana bawak durian naik flight? letak dalam luggage/kotak utk check in ye?

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Dapat juga As merasa durian tu walaupun dah nampak macam tempoyak :))

Seronokan bila adik beradik datang ziarah kan...

me suya said...

ouchh..ingt kak As balik.. hehehe hebakkk arr bleh ada ayam mc D :)

Daddy Ziyyad said...

lepas ya bawak masuk makanan2 tu kalau kat epot jepun..kalau masuk Australia, memang kena buang la...

E.m.ma. I.n.s.Y.i.r.a.H said...

Selamat melepas kan rindu dekat makanan2 malaysia kak =)

Nazayiena said...

Byk juga ya stok dr M'sia,adik ipar As yg bawakan yea?.

suriani azwan said...

BEST LA KAN DAPAT MKN FOOD DR MALAYSIA...BUKAN SENANGKAN...HEHEHE

Nieda said...

Akhir entry baru faham. ingat barang pakai pos laju.

mama aryan said...

wah bestnyer..siap ada durian lagi.. bole buat tempoyak dah agaknya tu..hehe

Nadiah Sidek said...

aaaaa...nak roti gardenia tu! huhu

aisha said...

waaa best ye stok2 dr malaysia tu..lebih2 kfc ngan big mac tu..roti gardenia ..best2..hihi, haii kena tggu balik msia..

daddydee said...

nikmat sungguh kan dapat makan makanan tempat sendiri...lepas rindu sekejap..hehehe

nur easy said...

seronoknya.. meriah stok makanan malaya. butterscotch mmg sedap kan ;)

Anonymous said...

waa banyaknyer bekalan...serunding tu bestnyer...

rostina76 said...

As camana dorg angkut durian tu????musykil ni.

~ yus ~ said...

Wah! Seronoknya As dapat makanan dari Malaysia, dan seronok adik2 ipar datang Jepun ya...:)

シャイマ said...

kfc!!! sedapnyeeeeee. hupseng hari tu syaima bwk bali satu tin hahaha melampau gilee.

ps: terbaca komen kak as sakuranbo gari ade ke kat area yonezawa?

Cheq Sue said...

jangankan kata yang dok jepun ni as, cheq sue yang dok kat pahang ni pun selalu aje mengimport bahan2 keperluan dari kelantan...memang xleh tinggal la...

rosmina samin said...

meriahnya makanan... :)
p/s maaf dah lama tak melawat kak As heheh

FnF Simple Life said...

bestnye...sgt jelez tgk mcd ngn kepci.

sitiezahim said...

tiba tiba rasa nak berbuka pose dengan kfc arini...hehehe

Nuwairani Ismail said...

wah! meriahnya kak as! kat sabah pun takde gardenia..selalunya kalau di airport sebelum sampai sabah mesti beli dulu stok roti tu. ini macam nak buat jamuan besar-besaran je. huhuh

Asmara said...

Kamalia, Yatie, Kak Rostina, durian tu isi dalam bekas kupas siap2. lepas tu balut dengan plastik dan salotep banyak2, dan suratkabar juga. 5 lapisan ada kot. hehe..

Daddy Ziyad, itulah untungnya dok jepun. hehe..

kasihredha said...

wauuu byknya stok dari malaysia. Susu pekat manis x de kat sana ye.

Asmara said...

Kak kasih, ada tp mahal. ;)

ummiarissa said...

wah...teringat saya zaman ke sana dulu,memang bawa stok makanan banyak2 dari Malaysia.Memang rindulah..kalau dah habis stok kami beli kat Ueno je,walaupun mahal..

Kesuma Angsana said...

amboi berkelah sakan bila sok mamam2 dari msia sampie yek ! hehe..

Teratak Hami said...

lepaskan rindu ek?? :-)

dilabangiWORLD said...

tumpang rasa bahagia tengok makanan dari Mareshia dah sampai! mesti sronok dan ilang rindu erk.....

Unaizah said...

Musykil benar akak ni. Mcm mana blh lepas food basah mcm tu? Kastam/airport jepun tak strict sgt kot. Kalau US jgn harap le.....telan air liur je tengok diorang buang.

Ena's Palace said...

mcd maintain ek!...

Asmara said...

Kak Unai, japan tak strict bab makan. hehe. lega la jugak. kami boleh kata sebelum ni hntar stok makanan guna kapal laut je. mmg takde masalah so far. ;)

Cik Sara said...

walla... terbaik..durian pun naik kapal terbang?? hehehe...

zt said...

salam kak, saya nak tau jugak apakah jenis2 brang makanan yg boleh/tak boleh dibawa masuk ke Jepun?Kena declare ke?

Terima kasih

Asmara said...

@ZT, so far takde larangan utk bawa stok makann dr Msia ke Jepun. Tapi kene packing elok2 la. jgn ada tinggalkan bau atau kesan. Declare masa isi borang kat aiport nanti. Tapi kalau bawak sikit tak perlu pun xpe. Jepun tak strict tentang makanan asalkan bungkus elok2 tak macm Australia yg mmg tak dibenarkan langsung bawa mknn. Harap membantu. Buat masa ni semua rakan2 di Jepun yg bawa mknn basah septi ayam kfc, rendang, mcd. semua lepas. Alhamdulillah.. ;)