Thursday, December 15, 2011

Meatloaf Recipe

Masih tak sempat nak karang cerita panjang. Layan resepi dulu. Kali ni meatloaf pulak yang sememangnya sedap dan mudah. Sesuai untuk dibuat bekal anak2 ke sekolah dan makan dengan nasi serta salad. Sensei punya baik hati, sebab kami tak dapat makan meatloaf masa Christmas Party, hari Selasa tu dia datang rumah masakkan untuk kami guna daging halal. TQ sensei. Iye actually bz sebab beberapa hari ni ada tetamu berkunjung, dengan rajinnya saya main masak2 untuk menjamu tetamu. hehe.. selain main wii ngeh2..


Meatloaf Resepi
Sumber: Yoshiko Sensei
Bahan2.
  • 500g daging
  • 1 cawan breadcrumb
  • 1 biji bawang holland
  • 1 biji telur
  • sedikit garam dan pepper
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar worcester sauce
Cara2, 
  • Bawang dipotong dan diblend kasar
  • Daging dipotong kiub dan blend hingga hancur
  • Campurkan kedua bahan, dan gaul sebati.
  • Masukkan telur dan semua bahan2 lain, gaul sebati
  • Gaul lebih kurang 5 minit hingga bahan benar2 sebati 
  • Bentukkan seperti silinder (bulat dan memanjang~ loaf) 
  • Kalau susah dibentuk tambahkan breadcrumb
  • Letak atas nonstick pan dan tutup, biar beberapa minit untuk masak
  • Bukak tutup pan dan terbalikkan. Tunggu hingga benar2 masak baru keluarkan. 
  • Atau boleh juga letak dalam oven bakar 180C selama 40 minit atau hingga masak. 
  • Sedia dihidang bersama sos kegemaran dan hiaskan dengan daun parsley. 

32 comments:

Ijah EmoTemo said...

resipi dia mudah. nnt nk try la :)

~ yus ~ said...

lapar as! nak sikit!..:)

kasihredha said...

sungguh sedappp...
tergoda dan terpesona

SiTi AiSya mzm-fc said...

sedap!! worcester sauce tu macam mana..?

My name is Pqah said...

Yummy2...dah pnah nmpak meatloaf ni dlm 1 drama jepun...diorg bkr dlm oven...teringat jgk nak cari resepi bt koleksi...akhirnye dpt jgk dr sini...tenkiu for sharing...

Amie said...

sedapya hujan2 makan meatloaf ni....

Liza said...

salam kenal asmara....nk sikit meatloaf...nmpk sedap sgt, resepi pun simple jer...

Hanis MY said...

jakun baca sos wecester tu wuwuwu...

LydSunshine said...

Masa terbalikkan dia tu tak terbarai ke meatloaf tu?

Soo Hae Daa said...

kak as, sos wecester tu cne? kt sini de ke?

al-lavendari said...

terima kasih kerana sudi follow.

Nadiah Sidek said...

baiknya sensei tu!

laskar pelangi said...

fuhhhh! sedapnyaaaa^^

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajinnyer sensei tue siap dtg umah akak ekk...bertuah k.as....nk try simple jer khen

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

owh benda tu nama pianika ekkk hahaha tq for da info...weols tataw nama apa...arrrr ayu guna kicap pekat...so jadi gelap gituew

Asmara said...

Ijah, silakan. :D

Kak yus, senang je nih, pejam celik dah siap. hehe..

Kak kasih memang sedap, act sensei buat letak plum sake tp masa masak rumah kami tak guna pun, so sensei kata guna la sos apa2 pun. :D

Asmara said...

siti Aisha, sos tu boleh ganti sos tiram atau sos okonomiyaki. :D

Pqah, sila la cuba. :D

Kak Amie, kene mkn ngan nasik, ala2 buat burger pun boleh. hehe..

Asmara said...

Liza, terima kasih. :D

Hanis, akk guna sos okonomiyaki tu je. yg jenama bulldog. hehe..

Lyd, tak pulak, dia jd cam burger gitu la sbb dah melekat dgn telur n breadcrumbs. :D

Asmara said...

Suhada, boleh guna sos masam2 sikit, tiram pun boleh kot. hehe..

Allavendri, welcome. :D

Nadiah,sensei mmg baik sgt. :D

Laskar, sedap!

Ayu, meh cuba, mcm burger gak. :D

JaSSNaNi said...

amboiiii as, sedapnya meet loaf tu.. teringin je nak makan.. sambil2 cicah souce.. sedap tu..

Nazayiena said...

sedapnya As....oh yea jakun sikit breadcrumb tu apa yea?

cik cek said...

SEdapnya....masuk dulu dalam list...nak try buat gak nanti...:)

Juwita Jamaludin said...

salam As.. seronok sembang tadi.. tak cukup masa je ada kawan nak datang rumah hik hik.. harus cuba resepi ni amat menarik sekali..

アヌムちゃん said...

nyum2 sedapnya kak as..huhuuu

Hanis MY said...

tak ada tepung serbaguna wuwuwu... kak as nak men yuki kat yone wuwuwu...

Kamalia said...

wee..xperasan pun resipi nih..nk cuba gak..akk guna sos okonomiyaki bulldog tu ye?sib baik kat rumsh pun ado gak nih..

sekamar rindu said...

salam...

resipi yang best...:)

Yan said...

mudah nampak nya tu. nanti leh lah suruh my sis buat kan.hee

Atashi In Hiroshima said...

emm.sedapnye

Asmara said...

Kak nani, mmg sedap. Cubalah. :)

Kak nurul, breadcrumbs tu serbuk roti. :D

Kak cek, silakan. :D

Ita, thanks call! Kene cuba. :D

Anum, cubalah buat. Sng je nih. :D

Asmara said...

Hanis! You are most welcome dear! Hehe..

Kam! Aha betul. Tu je sos yg ada boleh mamam. :D

Sekamar rindu, terima kasih. :)

Yan, hihi.. U buat la senang tau. :D

Yoolanda, nyum2! Hehe..

Teratak Hami said...

Gini rupanya Meatloaf ...menu simple, nanti boleh try.

worcester sauce?? Awat canggih sangat nama sauce ni.