Thursday, November 24, 2011

Penang Asam Laksa ~ Makanan no. 7 tersedap di Dunia!!

Tertengok rancangan Sekai Banzuke haritu di TV, rancangan ni tentang bermacam2 ranking yang ada di seluruh dunia. Sebab rancangan Jepun jadi semua ranking yang ada kene mengena dengan Jepun la. Tiba2 disebut nama Malaysia! terus menghadap TV, terlepas pulak nak ambil gambar. Ranking yang ini tentang makanan tersedap di dunia, Penang Asam Laksa di tempat ke-7 kesedapannya. Chewah! tetiba rasa bangga pulak ada nama Malaysia terselit. Gambar atas tu dia tengah beritau pasal yang no 8, トムヤムクン (Tomyam kun) dari Thailand.
Keputusannya ranking makanan paling sedap di dunia no. 1 adalah Massaman Kari dari Thailand! aishh.. sebijik rupa kari Malaysia, rasanya nama dia Mat Saman Kari sebab asalnya pun dari selatan Thai, tak sangka kari ni jadi makanan tersedap di dunia! No. 2 tersedap Napori(Neopolitan) Pizza dari Itali.(amboi terliur sungguh tengok muka Ishizuka tu sampai dua gambar dia). No. 3 tersedap  adalah coklat dari Mexico, untuk makluman coklat memang berasal dari Mexico, dan no 4 pulak sushi dari Jepun. Suka la orang jepun tu!
Ini orang Thailand yang happy sebab makanan negara dia no 1. Rancangan ni memang dia ada jemput tetamu2 dari pelbagai negara termasuk Malaysia, tapi haritu takde pulak wakil Malaysia. Baru teringat rasanya rancangan ni yang Ayu  beritau tentang kak Ita yang jadi wakil Malaysia. Husband kata dia pernah tengok rupanya kak Ita tu tapi tengok tak habis sebab nak tengok drama kesukaan dia tiap malam Selasa. hehe..
Oh ye baru perasan website yang rancangan ni gunakan. Kalau rajin boleh baca jugak di CNNGo.com. Banyak juga info yang menarik di sini. :D

50 senarai makanan tersedap di dunia! sumber dari cnngo.com/exploration/eat

World's 50 Most Delicious Foods
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

23 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

weols x tgk pow mlm tue sebab adam ada tgk citer apa ntah...but tgk kat fb kat ita dia post pasal asam laksa ni gak la....ngeeee...betul la citer ni yg kak ita masuk just rite now dia cuti...next week ada blk kot

Jue said...

penang asam laksa..saya suka!!!


*kas as..rancangan ni Tv berapa ek?

nur easy said...

wah tersenarai jg masakan dari sini ya.. apapun memang sedap nih

Ida,Japan said...

wahh..tak sangka asam laksa boleh masuk senarai makanan tersedap di dunia as..no.7 lak tu..pasal K'Ita tu,k'ida pun pernah ternmpk kt tv jepun hari tu....mula2 ingatkan org bangladeshi as he.he lepas member husband ckp tu org m'sia..laaa ye ker!baru tau

アヌムちゃん said...

tiba2 rasa nk mkn laksa..huhu..x tgk jgk rancangan ni..huhuu

Amie said...

ooooH! bestnya...satu pengiktirafan yang boleh dibanggakan...

aReLaN said...

bestnya kt nihon lg.nihon ni modoritai kedo naa~~~

Effyliani's Life said...

hehehehe...makanan org penang mmg sedap2 kan as?? :p

Nieza said...

wahh hebat juga mkn Malaysia ni kan...tapi asam laksa ni memang disukai ramai semua bangsa suka..:)

farz zull said...

ahaha...ni cheq bangga jadi anak penang ni...;)

Soo Hae Daa said...

wah...tetiba bangga sbb asam laksa glamer smpai ke jepun...apa lagi kak...cpt bukak booth jual asam laksa dpn umah..kikikiki... =p

Chik Att said...

tu depa tak try sambal belacan lagi ... mesti terangkat ...

Kamalia said...

Rindu nk tngok tv..;p
nmpk sedap la pulok kari pak mat saman tuh..
yg psl smlm tuh,mlm td kamil br cerita..tula, bila die cube buat, keta die pun kena skali..haha.cuak dia!alhamdulillah,Allah beri petunjuk kn.:))

Daddylicious said...

peh no 7 tu kan...kira hebat juga yer...

Asmara said...

Ayu, kalau ingt tgk la nnti. :)

Jue, kalau sini channel 5 tp tunggu je tiap mlm
Selasa jam 9. Hehe..

Ez, tula tekak sape la yg buat servey nih. Hihi..

Asmara said...

Kak ida, husband lama perasan tp dia nk tengok drama tu yg x kisah je. Hehe..

Anum, tertengok je nih. Hihi.. Ada bangumi2 tertntu yg mmg tunggu. Hihi..

Kak amie, bangga! :D

Asmara said...

Arelan, aha.. Sambung lg la. Hehe..

Sue, aha betul yi. :D

Nieza, ni ygbterasa nk mkn laksa jugak. Hehe..

Asmara said...

Farz zull, tumpang bangga. Hehe..

Suhada, dpt idea nk bg mkn apa kat japanese nih. Hihi..

Chik Att, hihi.. Diorg x mkn pefas.

Kamalia, tgk tv komp. Je la eh. Hihi..macih byk mrK.

Daddy, hebaq tu! :D

Hanis MY said...

suka tgk rancangan ni tapi selalu lupa bila n pukul berapa hehe, kak as tgk tak yg ada jemputan dr mesia tu, masa tu org mesia no 1 paling suka ambil gambar lawak la...

Teratak Hami said...

Dulu pernah dengar yang orang Jepun suka Nasi Lemak dan Roti Canai. Selera dorang dah bertukar ke Asam Laksa kot.

Chibi Maruko said...

no 44, poutine pun masuk senarai, hahahahah ni ni special fastfood dari quebec ni...

Asmara said...

Hanis, x tgk yg tu. :D

Kak hami, ranking ni bukan Org jepun yg buat tp satu dunia. :D

Chibi, oh asal dr Quebac ye.:)

Irfa said...

tak sangka jugak la makanan malaysia di iktiraf :)