Thursday, June 9, 2011

Bertih beras Jepun

Alhamdulillah semalam rezeki pulak kawan Jepun saya datang rumah bagi bertih beras ni. Kawan ni anak dia satu sekolah Batrisya. Lama jugak dia melepak sini semalam. Banyak jugak tu satu plastik. Agak2 nak buat apa ye dengan bertih beras ni! Kawan tu kata buat bubur untuk bagi kat Haqem. Simpan2 lama nanti lemau pulak. Haqem macam tak nak je makan bubur2 ni, dia dah layan nasik je sekarang. hehe..
Orang Jepun biasanya akan makan dengan nasi, atau tabur atas lauk ataupun dimakan begitu saja. Macam2 rasanya boleh buat dengan bertih ni. Tapi rasanya kosong je, nak buat snack pun tak berapa nak berasa. hehe.. nanti2 la fikir nak buat apa dengan bertih ni. Ada cadangan kawan2
? :D

13 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ayu dok pikiq nie adakah ayu biasa makan benda ni? yg ni orang tabur atas soba ke akak...sebab x sure tgk dlm pic...

Juwita Jamaludin said...

As murah rezeki tu.. Kalau dah plan buat apa show kat blog tau... Ita pun kalau ada benda ni mesti x tahu nak buat apa...:)

PINATBATE said...

Assalamualaikum,
Cuba campurkan dgn badam bakar,buat homemade choc..

C.I.N.T.A said...

nampak mcm menarik.. tapi nampak pelik pun ade gak..

nur easy said...

disira madu sedap kut..hehe..

Asmara said...

Ayu, haah la kot. akk pun tak perasan yg ni ke dia tabur dlm soba tu. lama x makan soba nih. hihi..

Ita, tula tak tau nak buat apa ni. kot2 kawan2 ada resepi best. hehe..

Asmara said...

Pinatbate, Wsalam. oh camne tu ye. campur semua sekali eh. mcm wat biskut coklat tu eh. hehe.. anyway tq so much. :D

Cinta, ahah..pelik eh. hihi.. kat msia pun ada nih kan. diorang wat apa ek?

Asmara said...

Nureasy, haah kan. madu ada ni, try makan ngan madu kang sedap kot. hehe..

Hanis MY said...

wahhh first time tgk, tak pernah nampak dan makan pun sebelum ni. Buatlah cikelat krispy, yum yum. ujung minggu ni jgk sy g sana, haha over ekting betul!

p/s: ajak la Batrisya tgk NE...

Kamalia said...

akk,sy xtahu nk bg idea tuk buat ape..slalunye mkn bila ade org hidang je.buatla ape2 pun, nnt anto kat sy sikit.hehehe

Asmara said...

Hanis! haah kan teringat plak kat cekelat crispy tu, sama la ek. nnti cuba lah. hehe..

Kamalia, haha yolah, nnti aii pos lagi eh. makan dlm pantang. ekekeke..

Idayu said...

ini bukan yg letak atas soba tuh la as..nih kira mcm oyatsu diorng lah nih.

apakata as letak caramel sket, kasik rasa sama dia hahahaha. alah mcm wat pop corn tuh..

Asmara said...

Kak Ayu, haah sedap, tapi melekat2 sangat sebab dia terlalu ringan, macam kapas gitu. hehe..