Monday, January 24, 2011

Kek Coklat Aiskrim

Buat kek coklat biasa cuma tampal aiskrim je kat tengah2 tu. Tapi aiskrimnya cepat je mencair. Sepatutnya kene duk dalam esbok lama sikit sampai la keras. Tapi macam biasa la bebudak tak sabo nak makan, mama nak posing bergambo pun payah. hahah.. comot camtu je lah. Sejuk2 ni makan aiskrim pun layan gak la. Oh ye ni pun first time cuba resepi Death by Chocolate Cake. Tengok resepi lebih kurang je dengan resepi kek coklat lain. Tapi best jugak cuba pelbagai2 resepi nih. :)
Kalau mama buat kek anak dara sorang ni mesti suka nak tolong. Dia la yang paling sibuk nak sapu2 krim nak deko2 gitu. Tapi sebab bahan2 deco semua dah kehabisan kita tulis2 je la. Mula2 Batrisya nak lukis muka Haqem, eceh macam la jadik, terpaksa la cover dengan peach tu. hehe.. Haritu birthday Haqem ada buat kek tapi mama malas nak amik gambar, yang ini saje2 je buat kenangan untuk Haqem kan! TQ kakak Batrisya. :)

Resepi amik dari blog kak hana, sumber asal dari mrsdayat myresepi. Terima kasih kat puan2 punya resepi yang sedap nih. :) Kita tukar ganache tu dengan whipped cream dan aiskrim. Sebelum nak letak aiskrim tu kek tu mesti disejukkan terlebih dahulu, lepas tampal masuk balik dalam esbok bahagian beku lebih kurang 4 jam. lepas tu baru la potong.

RESEPI DEATH BY CHOCOLATE CAKE
by : nani@mrsdayat
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak@butter cair
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream
Cara-cara
  1. Tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. Masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. Last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. Bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. Tambahkan golden syrup
  11. Ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. Kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. Ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

7 comments:

nur easy said...

wah asyiknya.. bila dapat wat camni ni..;)

Iryd and Pitt's little diary said...

oishii so!..kak as ni buat org nk mkn kek la..huhu..:)

Hanis MY said...

kak assss hebatnyaaa...nampak sangat sedap huhu...teringin nk rasa :)

Umie said...

Kak as, oishii sou... saya paling suka kek eskrem..sedap100x... hihi.. Nak buat adalah malas mencari bahan2..tunggu balik mesia pi beli kat kedai..haha

Asmara said...

Nur, ada masa mesti boleh. hehe.

Iryd, ahahaha.. meh la buat senang je ni. ekeke..gumukkan sikit badan tu.

Hanis, nnti akk buat eh kalau hanis dtg. hehe..

Umie, alolo sonang je la, wat kek cekelat biasa cuma letak eskrem je. hehe..

fazian.batrisyia said...

As, sedap tak kek tu? Tgh mencari resepi kek coklat jugak ni. Toping tu wat cam ne...ajar la..

Asmara said...

Yan, toping tu guna whipping cream yang dah siap.:p