Breakfast dengan creamy pasta. Mudah dan cepat! Mula2 nak buat spaghetti ikut resepi kak hana tp masa merebus spaghetti adalah lama jadi tukar kepada pasta yang ambil masa 6 minit saja. Maklum la pagi2 memang terkejar2 buat bentou anak2. :D. Resepi dari kak Hana tp tukar guna salmon. Memang sedap dan senang! Mekasih ye kak share resepi. :D
RESEPI CREAMY SPAGHETTI
Source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
Source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 150g-200g spaghetti @ pasta - rebus mengikut arahan peket dgn sedikit minyak dan toskan
- Ikut pilihan - Udang (rebus dulu pon boleh), dada@peha ayam boneless (potong kecil2), salmon (bakar dahulu kemudian cerai2kan), asari@kepah, sotong, isi ketam, etc.
- ¼ bawang besar kuning - cincang
- 3 ulas bawang putih - cincang
- ¼ atau lebih cawan fresh cream/whipping cream/double cream
- ¼ cawan susu segar
- sedikit air rebusan spaghetti@pasta
- blackpepper@serbuk lada putih@cili kering hiris halus
- garam
- brokoli - rebus dahulu *bleh campur sayuran lain jika suka
- minyak zaitun
Cara-cara
- Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan keperangan. Masukkan cili kering yg dihiris halus jika suka.
- Masukkan udang(jika sudah rebus masukkan kendian, begitu gak ngan isi ketam)/ayam/sotong/asari@kepah. Gaul rata. Masukkan sedikit air rebusan spagetthi@pasta. Biarkan sehingga masak.
- Masukkan spaghetti@pasta. Gaul. Masukkan pula susu segar, fresh cream@whipping cream@double cream. Kepekatan cream ikut citarasa. tp jgn byk sgt la..nnti muak. Kalau agak dry tambahkan susu segar@air rebusan pasta@spaghetti . Gaul rata.
- Perasakan dengan garam dan blackpepper. Masukkan brokoli. Jika menggunakan salmon masukkan time nih.
- Angkat dan siap dihidang. Sprinklekan lagi dengan serbuk lada hitam@parmesan cheese jika suka.
2 comments:
pasta,dah babis dah kan?tak pelah..kkanie baru hbis mkn nasi gan smbl ikan lebih smlm.ari ni tak keje.....nak nari2 lam umah sambil mengemas..hihihi
K anie, hehe.. wah seronok la melepak kat rumah je. hihi..
Post a Comment