Thursday, May 20, 2010

Pineapple upside down cake

Percubaan buat kek nenas terbalik nih. Act. nenas tin dah lama kat rumah, tak makan2, tu yg plan buat kek tu. Tengok orang buat teringin gak nak mencuba. Hasilnya not bad la. Rasa cake biasa cuma ada masam nenas tu.

Buah cherry takde, konon2 ganti ngan strawberry untuk nampak merah, tapi hasilnya tak cantik. huhu.. len kali guna cherry betul ye. hihi.. Resepi ikut simplyrecipe.com ni. Tapi ubah2 sikit ikut yang senang. Dengan rajinnye ku translate ke bm ikut resepi sendiri.

Bahan-bahan

Topping:
1 tin nenas
2 sudu brown sugar (guna gula putih je yg perang xde stok)
1 sudu butter

Kek:
1 1/2 cawan tepung
1 cawan gula
4 biji telor
200 gram butter
1 s/k esen vanilla
1 s/k baking powder
2 sudu yogurt/sour cream
1/2 cawan air nenas

Cara-cara,
- Lengserkan butter pada loyang, taburkan gula
- Susun nenas dan ceri (tukar stawbery)
- Pukul butter dan gula hingga kembang
- Masukkan telor dan pukul lagi
- Masukkan tepung dan bahan2 lain, kaup rata
- Tuang adunan atas nenas tadi
- Bakar suhu 180C selama 45 minit atau masak.

2 comments:

~ yus ~ said...

aMBOI aS, mengancam ler...makin terrer buat kek nampaknya ni. Balik nnti akak order tau..hehe

Asmara said...

hihi..buat utk mkn sendiri boleh la. masih dlm proses try n error lagi. haha..