Thursday, April 15, 2010

Tobu World Square, Nikko

Jalan2 ke Nikko 2 minggu lepas sebelum ke Tokyo. Waktu kami tiba salji turun pulak, malam tu lagi lebat saljinya, ingatkan nak lari la dari salji kat tempat kami dengan turun ke bawah sikit, tapi rupanya kat sini lagi lebat.
Perancangan awal tak ke sini tapi dah lalu masuk je terus. Parking berbayar 500yen sekali masuk. Tiket untuk masuk ke Tobu World Square, dewasa 2500 yen, kanak2 1200 yen.
Memang menarik dalam ni. Semua miniature tempat2 menarik seluruh dunia, ala2 seperti melancong satu dunia dalam tempoh sehari la ni. Gambar atas Tokyo Station.
Size dikecilkan 1/25 termasuk orang beserta bangunan2nya. World Trade Center pun ada lagi sebelah tu Empire State Building. Act banyak lagi gambar2 dan bangunan2 menarik. Sikit2 tengok dah la ye. :)
Colosseum di Rome. Kami dah sampai tengok yang real dolu2.
Pyramid. Besar dan luas kawasan ni.
Teringin gak nak tengok yang real kat Rusia nih. Tapi church kan..
Parthenon, Greece.
Vatican City, Italy. Ini pun kami dah penah sampai, Pope kat sini la, semuanya church. huhu...
Eiffel Tower, Paris. Tak kesampaian nak ke sini dulu, masa tu dah sarat pregnant Batrisya x leh naik kapal terbang dah. huhu..
St Marks Square, Venice. Masa ala2 honeymoon dulu ke sini. Romantik tapi laluan canal dia ada yg busuk. Gondola tak naik la mahal sangat time tu.
Sagrada de Familia, Barcelona. Church gak ni, dah sampai jugak ke sini, tapi sampai sekarang pun tak siap2 lagi.
Park Guell, Barcelona. Kalau tengok yang real lagi cantik. Rasa nak datang lagi ke sini, Tempatnya atas bukit penat jugak nak menapak naik atas. Bangunannya sangat unik.
Notre Dame, Paris ke? tak ingat la yang ni. :)
Tower Bridge, London. Ini bukan London Bridge tau, ramai la yang silap. Batrisya dah penah lalu kat jambatan tu masak kecik.
Taj Mahal, India
Forbidden City, China
China gak.
Japan. Banyak sangat gambar, simpan kat dalam google album lagi selamat. Nak cuci gambar satu2 tunggu balik mesia la buat album. Tak nak simpan kat sini, nanti terjadi kes yang sama masa balik dari UK dulu, beratus2 gambar rosak dalam kotak. Kotak tu tersesat pegi rumah orang lain. Setaun lebih baru jumpa tengok gambar2 yang dicuci tu dah rosak. Tension!

4 comments:

Putri_Aizat said...

wah bestnyer...gi satu tempat dapat tengok 10 tempat yang lain...best2..

Asmara said...

Putri, mmg best, tp tgk bangunan kecik2 je la. hehe..

Idayu said...

tak abis2 lg ker jln? jeless!!

Asmara said...

Alamak kak ayu, heheh.. ni entry lama2 aa.. simpan buat kenang2an, takut lupa je.. hihi.