Wednesday, March 3, 2010

Nasi Ambang /Ambeng

Ini yang paling best dapat makan, Nasi Ambang! walaupun kami bukan jawa asalkan tengok orang makan mmg teringin la nak makan. hehe.. Cabaran dari kakak la soh buat ni. Bahan cuma ikan masin bulu ayam dan mee goreng je takde. Tapi tak apalah yang ada ni pun dah cukup banyak dah. Resepi ni amik dari buku Kompilasi Hidangan Nasi yang dihadiahkan oleh adik ipar dulu. Makan atas daun pisang lagi untuk mendapatkan rasa sebenar nasi ambang. hehe..

Sekali lagi adik yang buat ni, mama cuma tolong sikit2 je. hehe.. tima kasih ye baby! Dengan rajinnya saya salin semula resepi dari buku. Untuk panduan sendiri dan sape2 yang teringin nak buat. :)
Pertamanya buat ayam goreng. Goreng ayam macam biasa letak kunyit dan garam.
Tumisan Jawa.
Bahan-bahan,
3 ulas bawang merah- hiris
2 ulas bawang putih -hiris
1 peket suhun- direndam
2 biji kentang- dipotong serong
Kacang panjang (ganti asparagus) -potong serong
Kacang soya -direbus empuk (x ada)
50 gram ikan bilis
4 keping tempe - dipotong kecil
100 gram udang basah yg kecil
2 biji cili merah - dihiris
santan pekat - dari 1/2 biji kelapa
1/2 sudu gula pasir
garam
minyak masak

Cara membuat,
- Tumis bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan cili merah hingga naik bau.
- Masukkan bahan-bahan lain.
- Kacau hingga kering.
Sambal Goreng
Bahan-bahan,
2 ulas bawang putih - dikisar
3 ulas bawang merah - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
100 gram tahu kering - digoreng dan diramas
1 paket suhun - digoreng dan diramas
3 keping tahu putih - dihiris kecil dan digoreng
4 keping tempe - dihiris kecil dan digoreng
2 biji kentang - dihiris kecil dan digoreng
1 sudu gula pasir
1 sudu minyak masak
sedikit kicap pekat
sedikit udang kering
sedikit udang basah
paru yang direbus (saya tambah)

Cara membuat,
- Tumis bawang putih, bawang merah hingga berbau wangi.
- Masukkan cili kering, paru, udang kering dan udang basah
- Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng
- Masukkan gula & kicap pekat secukup rasa
- Jika agak kering masukkan sedikit air agak-agak 1/2 cawan agar kelihatan sedikit basah.

Serunding
Bahan-bahan,
200 gram kacang tanah - digoreng
200 gram udang kering - ditumbuk
4 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 sudu rempah biji - ditumbuk
1 sudu jintan manis - ditumbuk
2 hiris lengkuas - ditumbuk
1/2 biji kelapa parut diramas dengan sedikit asam jawa
1 1/2 sudu gula pasir
1 sudu serbuk kunyit
garam dan sedikit minyak masak

Cara membuat,
- Tumis bahan yang ditumbuk
- Masukkan kelapa parut, gula, garam dan serbuk kunyit, gaul rata
- Goreng sehingga agak kering
- Setelah masak masukkan kacang tanah yang telah digoreng dan gaul rata.

Mee goreng dan ikan masin bulu ayam sebagai lauk tambahan.

2 comments:

Idayu said...

saya jawa, tp x penah buat he3x..itu guna beras jpon ker? nmpak pendek2, gemok2 jer?

Asmara said...

Kak Ayu, tu la bila teringin tu mmg kene buat. hehe.. haah la kak guna beras jepun la ni. Beras ni baru try beli (konon2 nak merasa beras jepun paling mahal la ni. hihi..)