Friday, December 18, 2009

Shepherd Pie

Shepherd pie ni dibuat oleh Liyana Li (adik undergrad kat sini) yg dtg rumah tadi. hehe.. mekasih bg resepi. Senang je buat dia. Act. yg ni tak berapa nak terbakar lagi. Kene sampai hangus lagi kat atas tu baru best!
Sedap di makan begitu aje.. lagi2 makan time panas2 di dalam kesejukan winter sekarang!

Resepi.

5 biji kentang - Rebus dan lenyek
500 gram minced meat
1 biji bawang besar
1 cawan mix vege
Butter
Garam
Oregano kering
Pharmesan cheese
1 sudu sos cili dan sos tomato
1 sudu serbuk lada hitam
2 sudu Worcestershire sos

Cara-cara,

1. Rebus kentang tos dan lenyekkan bersama 2 sudu butter dan sedikit serbuk lada hitam
2. Panaskan 2 sudu butter, tumis bawang, daging dan mix vege.
3. Campurkan semua bahan2 perasa di atas. Masak hingga kering
4. Masukkan daging yang dah masak tadi dlm bekas.
5. Topingkan atas daging kentang yang dah dilenyek tadi. Taburkan pharmesan cheese dan serbuk lada hitam.
6. Bakar dlm oven microwave 180C selama 30 minit.

Selingan, yuki yg turun pagi tadi. Penat tol nak mencangkul salji pepagi nih.. nasib baik minggu depan sekolah Batrisya dah cuti. huhu..

2 comments:

blogresipi.com said...

Selamat tahun baru...
Wah! tebalnye salji..jenuh juga tuh pagi pagi ye... kira cam exercise la tuh kot ek. hehe

Asmara said...

Ijan, hehe. tu la mmg boleh kurus tiap hari plow salji nak kuarkan kete.