Salam Aidiladha buat semua. Hari ni tak masak apa2 pun. Esok baru ada buat jamuan. Hari ni semua orang sibuk, Batrisya pun sekolah. Budak2 sini pun ada kelas, papa pun ada meeting petang so jamuan raya kitaorg buat esok di kaikan. Sembahyang raya pun buat di surau pagi tadi jam 8, lepas sembahyang semua pegi sekolah.
Ini percubaan pertama membuat kuih lapis. bukan kek lapis, tu nanti dulu la ye. Saya adalah sangat malas nak menunggu tiap lapisan masak, hehe.. tu yang lapisan melekat tak leh nak tarik satu2 kecuali bahagian yang atas sekali. Oklah first trial, rasa tetap ada cuma rupa je tak menarik.
Act. tengahari tadi ada program dengan warga international di sini. Sangat2 la terlupa nak bawak camera. huhu.. sibuk2 siapkan makanan ngan Haziq camera tertinggal. Ramai jugak yang ada tadi terutama Nihonjin(org Jepun). Macam2 jenis makanan ada, tapi tak semua boleh mkn, tengok je la. Makan makanan Indonesia, sushi, sayur2an dan buah-buahan je. Tapi seronok juga dapat ramai kenalan baru. Tiap2 bulan mmg ada program cuma tak kesempatan je nak join. Next time ada masa boleh join lagi. Seronok juga sebab boleh memahirkan lagi my Nihongo (bahasa jepun).
Resepi kuih lapis.
Bahan-bahan,
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
1/2 cawan gula
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung gandum
1 sudu kecil garam
Pewarna merah sikit
Cara-cara,
1. Campurkan semua bahan2 kecuali pewarna merah.
2. Bahagi 2 bahagian. satu letak kaler merah satu tu biar putih
3. Panaskan loyang pengukus
4. Satu bahagian tu bahagi 3 untuk dapatkan 6 lapisan
5. Kukus satu bahagian warna putih selama 5 minit, kemudian masukkan pula satu bahagian kaler merah dan seterusnya secara selang seli hingga selesai. *anggaran satu lapisan tu masak 5 minit, api kuat sedikit.
6. Sejukkan baru dipotong.
2 comments:
my husband request nak mkn kuih lapis.. elok sgt lah nie bole ikut resepi kat sini.. thanks 4 the sharing...hehehe
Umie, senang je wat dia. sape minat leh cuba, bahan pun senang kan! hehe..
Post a Comment