Monday, August 31, 2009

Pilihanraya Jepun

Nak sibuk2 gak beritau, hari ni pilihanraya kat Jepun. Kitaorg xde la pegi ngundi pun. Seminggu dua ni orang duk sibuk kempen je. Result dah kuar dah.. sambil nak tunggu sahur layan gak la tv. Semua channel pun dok citer pasal nih.

Hari ni dalam sejarah jugaklah parti yg telah memerintah lebih 50 tahun dah kalah dengan parti pembangkang yg baru setaun jagung itu (since 1998!). hehe.. Tapi semua pun dah ramal kerajaan yg lama akan jatuh. Adoi! agak2 terpukul x parti politik kat mesia nun. Amerika pon dah tukar parti setelah sekian lama. Sejarah jugak hampir 90% org2 Jepun ni pegi ngundi, selama ni xdelah diorg rajin sangat nak gi ngundi maklum la sibuk bekerja. Ai x kisah pun, ai cuma tunggu je janji parti baru ni nak kasik 'ni mang roku sen' untuk setiap anak. Gumbiranyer kalo dikotakan janji itew. hikhik...

Bakal PM Jepun kot! Yukio Hatoyama. babai Taro Aso.. hikhik..

note: aku yg x tau berpolitik, tp suka gak sibuk2 nak amik tau.

5 comments:

mohd fadzli said...

bnyk nye nimang rokusen...makin kaya raya la hang..so apa lg meh ler tabur kn sikit kat sini..
nk buat anak la cmni..hahahha

p/s:br tersedau nk bnagun sahur..sudah jam 2.17pg

NorNaza said...

kalau betui janji yang ditabur tu best betui...durian runtuh lagi!!

my balqis said...

hehe kak as mmg ade dgr psl tuh, sonok rr klu betul,lg tol pon akan dihapuskn, gamaknye jln sakan rr pasni, hehe

Asmara said...

Fadzli, tu le soh kawin cepat xmo. byk sikit elaun dpt nanti. hihi..

Kak Nor, mmg best ooh.. tp ntah bila la tu nak dilaksanakan. harap2 sempat la merasa ek..

Asmara said...

Ayu, hehe.. ntah ye ke tak tu ek. harpa2 betul la, pasni lg jammed la highway tu.