Monday, July 30, 2012

Kuih Cara Manis

Kuih cara manis untuk ibu mengandung yang teringin nak makan. ;) Terajin amik gambar simpan la sini buat kenangan kan. hikhik..balik Malaysia nanti tak tentu rajin nak buat kuih muih selalu. Guna acuan takoyaki penganti acuan kuih cara. Lebih cepat dan mudah. Saya tutup atas tu guna plate untuk menggoreng. Sebab beli acuan ni dapat 3 plate (takoyaki, grill dan goreng).

Kuih ni bawak ke rumah Ami masa jemputan berbuka puasa bersama dengan Umie Jumaat lepas. Dua2 ibu mengandung, sorang terasa nak makan kuih Cara sorang lagi terasa nak makan kuih JLo. hehe.. nanti masuk entry. Seronok sangat 3 hari ni beramah mesra dengan Umie dan Ami. :D

Resepi Kuih Cara,
Sumber: Resepi Raidah

Bahan-bahan,
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan
  • 2 biji telur
  • Pewarna hijau berperisa pandan @ sedikit air pandan+pewarna hijau
  • secubit garam
  • gula secukupnya
Cara-cara, 
  • Blend semua bahan kecuali gula hingga sebati
  • Panaskan acuan kuih
  • Lengserkan sedikit minyak atas acuan
  • Tuang adunan dan letakkan sedikit gula ditengahnya
  • Tutup acuan dan tunggu hingga masak
  • Angkat dan lekatkan sepasang2. 

20 comments:

  1. Baru sembang ngn hubby siang tadi teringin nak makan kuih cara tapi takde acuan telur tu... hubby kata acuan takoyaki pun boleh je... tetiba malam ni As dah tunjuk kuih cara ala2 tokoyaki...ngeee... nnt nak beli dapur 3 in 1 ni... ada yg tak pakai letrik kan. Acuan takoyaki kami dah bawa balik Msia sebab adik suka sgt makan takoyaki... so kena beli lain le jawabnye.

    ReplyDelete
  2. Heee sedap nye..haish nasib baik dah malam

    ReplyDelete
  3. @FnF, ada2. tp sng lagi guna yg letrik kot. hihi.. sib baik x ngidam ek. ;D

    @keli, kalau tengok siang mesti lapar balik. hehe..

    ReplyDelete
  4. One of my favourite kuih! Nak buat hari tu tapi tak jumpa2 lagi acuan yang acceptable. huhu.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah. kuih cara sodappp ! kuih lopezzz pon sodapp yg teramat. ditambah lg dgn rojak mee lagi. Perghh kak as is the best ! hehehe thank you kak as dear:)

    ReplyDelete
  6. kreatifnya As :-))

    p/s: beruntung ibu2 mengandung yg tinggal dekat2 dgn umah As. Bila jauh camni semua dah jadi mcm saudara kan!

    ReplyDelete
  7. @Ain, import Msia la jwbnya kan. hehe..

    @Ami, welcome dear. ala apa sgt takat kuih senang. chewah! ok nnti gather2 lagi ye. ;D

    @LL, Alhamdulillah.. betul tu yg ada itulah saudara dan dah mcm ahli keluarga pulak. ;D

    ReplyDelete
  8. As salam Asmara,

    Kuih cara manis ni one of my fav tau! Melting2 in the middle...pergh... Astaghfirullah...hehee

    *Thank ye... Nnt Marya cuba upload kalau dpt....teringin jgk nak dgr suara sendiri on air...hahaha! ceh... Nnt trylah tengok online...kami pun pakat2 nak tgk online je...huhuu...

    ReplyDelete
  9. kuih feberet jugak ni, emmm sedapnya nk lg utk berbuka ni. YG BELI X CUKUP3 KETUL HE HE
    tp entah bila nk buat kena tunggu masa cuti ni

    ReplyDelete
  10. dah lama tak makan kuih cara my mom buat...huhu

    ReplyDelete
  11. As salam kak as.. sedapnya kuih cara tuh :)

    ReplyDelete
  12. kretaif jugak ye guna acuan tu...:)
    klau dah nak mkn tu..mcm2 idea bole timbul kan....hehe

    ReplyDelete
  13. kuih cara berlauk buat tak?lagi sedap..hmmmm

    ReplyDelete
  14. rumah saya pun takde acuan ni.. aritu teringin sangat nak makan pinjam acuan akak ipar..haha.. raya nanti nak cari jugak lah.. boleh rajin2 sikit..lgpun membuatnya pun tak susah kan..

    ReplyDelete
  15. salam asmara.Cepat siapnya guna acuan takoyaki nikn.

    ReplyDelete
  16. jeles tau... rajin memasak gini... tapi kalau kat negara orang memang gitulerkan....

    ReplyDelete
  17. tu dia..sempat lagi buat kuih cara bagai..sungguh rajin naa..saya pun buat guna acuan takoyaki ni je..senag sangatkan guna ni.cepat jugak dia masak.
    eh,jadi tak kuih Jlo aritu?lupa nak tanya..

    ReplyDelete
  18. suka juga or cara berlauk, both sedap !

    ReplyDelete
  19. selalu mak wat kuih kak..rindunye kt mak..

    ReplyDelete