Sunday, June 24, 2012

Kelas Masakan Jepun

Kelas masakan Jepun yang saya pergi minggu lepas. Kali ni buat di rumah kawan kami. Sangat cantik dan kemas rumahnya. ;) Menu haritu pun sangat sedap! Gambar banyak blur pulak. Simpan sini untuk kenangan.
Sweet Redbean Tart! sedap giler! confirm saya akan buat lepas ni. Shaomai with Tofu, ini pun sedap! biasanya shaomai dibalut satu2. kali ni sensei potong nipis dan salutkan shaomai tu. Intinya ada daging ayam, tapi kami punya diasingkan tak letak ayam dan sake. Nanti saya share resepinya.
Nasi Jagung Jepun, hehe.. rupa sama mcm nasi jagung biasa kita masak tapi yang ni sangat lah simple dan tetap sedap! Cuma letak beras, jagung, dashi dan garam. so simple! Sebelah tu tomato soup, ala2 tomyam tapi bahan dia tomato ngan bawang je. Senang betul orang Jepun ni masak, simple, mudah dan kenyang!

27 comments:

  1. wahh kak as..masuk kelas masak2 kt nihon...free ke ni..syok.......kalo kite maunyee mtk buat kelas ari2 ehehehe.....terigt kelas masakan abc studio...rs mcm kite ni budak tadika aje...nihonjin kalo bab2 buat roti kek...diorg mmg pakar kannn

    ReplyDelete
  2. hihih....comel2 nasi beras jepun ni. tengok pon rasa teringat2 lagi rasa berasnya. awal2 dulu nani tak berapa boleh makan beras jepon. dah cuba 2-3 kali, suke pulak. tapi kene letak kuah banyak2 la. melekit macam pulut pulak kalau xde kuah.

    ReplyDelete
  3. Seronok dpt belajar masakan org luar ye As. Boleh ajar kita pulak lps ni...

    ReplyDelete
  4. wah nasi jgung Jepun tu mcm sedp jea..hehe..bgus nya akk join kels mskn..

    ReplyDelete
  5. @Sabar Dubai, kali ni free, sensei belanja. hehe..

    @Chekgu Azrine, mestilah sedap! :D

    ReplyDelete
  6. Wahhh kat sana pun ada anjurkan kelas masak ye.bestnya dpt belajar masakkan Jepun.

    ReplyDelete
  7. berkenan sgt dgn redbean tart tu...sabar menunggu resepi :)

    ReplyDelete
  8. bestnyeee ! tapi yuran utk kelas ni mesti mahal kan? huhu .

    ReplyDelete
  9. @Yasmin Aris, tak mahal murah je. kalau datang baru bayar, kalau ada menu daging lg murah sbb tak mkn. hehe..

    ReplyDelete
  10. teringin sgt nak belajar masak2 macam ni...

    ReplyDelete
  11. redbean tart tuh nmpk menarik...:)

    ReplyDelete
  12. so dah terror lah ni masak teriyaki, takoyaki tu semua? hehehe..

    rumah jepun tu mmg nampak kemas :)
    redbean makan gitu aja dah sedap..dibuat pulak tart..mmg mabeles!!

    ReplyDelete
  13. very the dugaan nmpk mknan ni semua... akak, cpt la upload resepi... nk C&P ni...heheheh

    ReplyDelete
  14. salam As..bestnya dapat belajar masak cara jepun..yang pentingnya sedap ye as..

    ReplyDelete
  15. @Daddy Ziyad, asal ada bahan semua cukup, InsyaAllah boleh jadi. ;D

    @Shida, ok soon! ;)

    ReplyDelete
  16. aah lahh red bean tart tuu aje yg nampak menarik .. memang org asia betul kite nie eekeke ;)

    ReplyDelete
  17. Salam As.tkasih wish bday.seronoknya dpt peluang belajar masak makanan negara orang... dpt tengok sendiri cara2 buat..
    betul tu As makanan Pantai Timur sedap2 belaka...kalau balik kg, rasa semua nak mkn..

    ReplyDelete
  18. Sedapnya nengok makanan semua ni...dah la lapar ni..ujan lebat sgt ni...Nasi ayam penyet tu pun nampak menyelerakan...Kat sini musim binjai skrg..MIL buat sambal belacan menambah2 sy mkn...tp hb tak suka..

    ReplyDelete
  19. Alahai... senangnya org jepun masak. Sup tomato letak bawang je. As, org jepun masak letak ajinomoto tak?

    ReplyDelete
  20. lamaaaaaaaaaaaaaaa sudah tak berkunjung ke sini... salam kebizian dari teratak siFaqir 'ilmu
    .............................
    terima kasih atas kesudian meninggalkan komen (^___^)
    .............................

    ReplyDelete
  21. bestnya....xper.nanti bila2 u kongsi resepi at kitorang..mana tau leh pandai masak masakan jepun..

    ReplyDelete
  22. as!! nak resepi shumai tu.. kalau ada resepi gyoza share eh.. teringin gila nak buat...

    ReplyDelete
  23. wahhh masakan jepun akak mst windu masakan malay kan..hihii..maaf kalo tersentuhh..akak bley tak akak reply kt blog sy..nt sy leh follow akak..now sy guna fon so xleh nk pollow..hihii..nt leh ikut cite akak lbh lnjut..bleyy ya..

    ReplyDelete