Antara kuih kegemaran. Natsukashii! lama betul tak makan. Memang sedap makan panas2, lagi2 masa hari hujan macam hari ni. Pisang dah nak expired, plan nak goreng tapi macam boring je asyik dibuat cekodok. Teringat daun pisang yang mak mertua kirim tempohari. Terus plan buat lepat pisang. Sangat berjimat guna daun pisang ni. TQ mak resepi lepat pisang dan daun pisang. :D
Lepat Pisang
Bahan-bahan,
- 1 cawan pisang yang dah dilecek
- 1/2 cawan gula
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan kelapa
- sedikit garam
Cara-cara,
- Campur semua bahan hingga sebati tak terlalu pekat dan tak terlalu cair, seperti bancuhan cucur
- Panaskan pengukus. Layurkan daun pisang, potong segiempat
- Letak 2-3 sudu, lipat dan kukus selama 15 minit.
- Sedia dimakan panas2.
Sedapkan makan panas2 dan buat minum ptg.
ReplyDeletesedapnya....!
ReplyDeleteThanks As sebab selalu share resepi. Ada a few yg akak dah try. Senang & sedap :-)
ReplyDeletenyesal smalam pegi asia markt tak beli daun pisang...huhu
ReplyDeleteSEDAPNYA!!! muehehehe
ReplyDeletesalam as..kalau rwah mak acik dulu.lepat pisang kosong ni dia kata namanya 'timpan pokak' he he..sedap as..lembut je kan
ReplyDeletedapnyer.. fav nih... hehe
ReplyDeletefav ni... :-)
ReplyDeleteSenang je ek nk bt dia..klu dok mesia..semua bli je kan?haha..maunya dok oversea..ttba saya jd rajin jgk nk bt..klu dh tingin tu kan?
ReplyDeleteTerbaekkkk ^_____^
ReplyDeletedaun pisang dr malaysia ye..
ReplyDeletelama x makan lepat pisang..mkn panas2 sedapnya..nampak sedappp:)
ReplyDeletekuih kegemaran saya...
ReplyDeletewah! semangat betul kak as buat ni. siap import daun pisang dari kg lagi. nani pulak banyak je daun pisang belakang rumah. tapi pokok pisang org. tak berani nak petik.
ReplyDeleteSalam As. lepat pisang...favorit ni.baru nak ckp bagus ada daun pisang kat sana...rupanya Msia mari....jauh terbang.sukanya tengok bunga2 rose kat bawah tu...cantik!
ReplyDeletelepat pisang memang mudah je buatnya...daun pisang lak susah nak cari kat tempat saya ni,padahal kawasan kampung dah..
ReplyDeleteAs...
ReplyDeletedaun pisang mak mentua kirim? Jauhnya dik... tapi betullah as, kalau duduk jauh dari tanahair, nak makan sesuatu yang kita suka memang kena usaha lebih...
Yana lebih buat lepat labu, urm, wangi je.. sebab pisang dah selalu orang jualkan. Ingredient sama, cuma tukarkan pisang = labu.
ReplyDeletebest nye As... lagi pulak daun pisang Msia punye...daun pisang Baticrom punya la mahal kan pastu pecah2 pulak tuuu...tension betul
ReplyDeleteFav sy jugak nihhh..kl balik kg tak penah miss la nk mkn lepat pisang,pulut udang dan yg seangkatan dgnnya :)
ReplyDeleteorang kat malaysia ni pun tak rajin nak buat lepat pisang as.. hahaha..
ReplyDeletemenu fav. masa kat sana pun rajin buat.. tp letak dlm foil je
ReplyDeletesedap nya! tetiba teringin pulak nak makan lepat lepas ni :)
ReplyDelete