Thursday, February 9, 2012

Resepi Nasi Lobak Merah dan Pajeri Nenas

Pertama kali buat, nak simpan resepi buat rujukan. Masa cari resepi banyak sangat version, buat version yang paling senang. Guna beras Thai je dan takde daun ketumbar. Makan dengan ayam bistik, pajeri nenas dan telur dadar. ;D terima kasih tuan punya resepi.
Sumber: Hanieliza fp
NASI CARROT
bahan 

6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw carrot *blend kasar
1/2 caw susu cair
8 caw air
1 kiub ayam knorr
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. 

Pajeri nenas paling simple dan sedap! terima kasih tuan punya resepi. ;)
Sumber: lagenda mahsuri
Bahan2.
  • 1/2 biji nenas
  • 2 sudu besar serbuk kari (bancuh dgn sedikit air)
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 biji bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • garam, gula dan perasa
Cara-cara, 
  • Blend bawang besar, bawang putih dan halia
  • Tumis dengan sedikit minyak bersama serbuk kari hingga pecah minyak
  • Masukkan kerisik, tumis lagi, kalau kering tambah sedikit air
  • Masukkan garam, gula, perasa dan nenas
  • Tunggu hingga nenas nampak masak atau naik minyak.
  • Sedia dihidang

18 comments:

ijayuji said...

Salam kak as!!!!! salam winduuuuuuu!!! waaaaaaaa..... rinduuuu woooo :D lama kan kan tak singgah sini bual2 tggl komen yg merepek2 tu kan ahahaha.... baru balik dr umah kak ida mkn pajeri jugak, kat sini pun ada pajeri dgn nasi lobak merah??? mmg rezeki, kenyang kita pastu 0 kalori laks tu wakakaka.... akak sihat? ank2 sihat? akak lama lagi kat jepun? bila balik mesia? sbb tahun ni byk yg nk balik mesia ya? waaaaaa... byk betul ni kak soklan yg nk ditanyer :D

Liza said...

salm asmara...nasi karot tu letak rempah kurma jugak yer, satu kelainan...
akk pun selalu buat pajeri nenas yg simple cmtu, xguna santan...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Oishii sou
Nasik carrot ni Selalu buat sbb heroes suka
Yg pajeri nenas sbln lps buat kot
1st time bikin sendiri manis hikhik

kasihredha said...

kat sana sejuk...makan panas2 sure bestkan

cik cek said...

lapo perut akak tgk menu nasi ngan paceri nenas ni...tak nak ajak akak join makan2 ke..he he..:)

LydSunshine said...

Mcm2 jenis nasik daa... Lebih kurang nasik tomato. Tapi ada letak gula ye nasik ni. Ganti msg ke? Pastu siap ada rempah kurma lagi.

Ibu Darwisy said...

as salam kak asmara, sungguh menyelerakan..baru pegi umah kak ida..same la pulak pajeri nenas..hehehe

ADEEYA said...

Yum yum dah la tengah lapar makin lapar bila baca entry ni hehehe :D

Ida,Japan said...

ehhh...betul la, ada pajeri nenas gak la kt sini + nasi carrot lg tu...mesti superb sedap nii.k'ida dh biasa msk pajeri nenas style k'ida masa kt M'sia lagi, samaada letak santan/tdk..kalau ubah2 karang kut en.asben tak berkenan.he..he

Unaizah said...

Pajeri nenas...my fav. Tp jarang buat sebab budak-budak ni tak makan sangat. Kalau buat jenuh nak habiskan sorang.

Nadiah Sidek said...

nadiah dah pernah buat nasi lobak merah. dah 3-4 kali juga la. suami suka. makan dengan ayam masak madu. sedap! :)

Juliet_iRa~" said...

sedapnyaaa..hee..suka pajeri nenas, pajeri terung..:)

nt nak amik la resipi ni..heee

Hanis MY said...

yum yum... tak pernah buat pun hehe malu2 wuwuwu...

al-lavendari said...

tetiba rasa lapar kembali ...

sebenatar tadi saya ada buat entri dan link kat blog awak.

terima kasih atas komen yang menarik yang boleh jadi bahan renungan.

Cho Zila said...

pernah cuba nasi karottu...
sedapkan... teruja nak buat pajeri nenastu...

Papa Mifz said...

tak pernah mkn nasi carrot lg...huhu

アヌムちゃん said...

nyum2 sedapnyaaaa k.as

MaryaYusof said...

Harus dicuba ni... mcm best je!