Bahan-bahan
- 2 Cawan tepung gandum
- 2 Cawan gula halus
- 1 Cawan serbuk koko
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil bircabonat soda
- 1 Biji mentega (250gm)
- 4 biji telur
- 2 Cawan susu coklat (dlm kotak atau botol)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan bircabonat soda, ayak tinggi.
- Pukul mentega dengan gula halus.pukul sampai kembang kemudian masukkan telur satu persatu hingga sebati.
- Masukkan pula susu coklat, pukul sehingga sebati.
- Bubuh esen vanilla.
- Masukkan tepung, kacau adunan sehingga sebati.
- Masukkan adunan kek ke dalam loyang yang telah dilapisi kertas minyak yang disapu mentega. (saya x guna kertas minyak cuma sapu mentega kat loyang je)
- Bakar 180Âșc selama 45 minit, jgn terlalu lama..nanti tak lembab.
5 comments:
Sedapnya! Nak sepotonggggg...
as, kira ni sukatan separuh ker satu adunan. klu separuh adunan loyang berapa inci tu???
Kak Ena, meh datang sini.. hehe..
Yan, resepi tu satu adunan. untuk ko aku cadangkan buat separuh adunan je la. aku pakai loyang biasa je yan. x ukur plak brapa inci. ko agak2 tengok size kek aku tu. hehe.. act loyang aku tu kalo satu adunan penuh jadik tinggi la kalo separuh kek rendah sikit. tu je beza. :)
ish² kak as...semlm kak rat call...dia terus la ckp nk gi beli kek....kak as klu balik m'sia buatkn utk jaja eh..hehe tq
Jaja, boleh sangat la kalo untuk ko. confirm mmg akak buatkan. hehe.. tp tunggu ai balik la ye. :p
Post a Comment